Popüler Yayınlar

26 Haziran 2009 Cuma

Mersin Ticaret Borsası Başkanı Özdemir''Bakliyatın Kalbi Mersin'de atıyor''dedi.

Mersin Ticaret Borsası Başkanı Abdullah Özdemir yaptığı açıklamada''Bakliyat Piyasasının kalbi Mersin'de atıyor''dedi.Sayın Özdemir'in açıklamasını aynen yayınlıyorum:''Ülkemizin kendi kabuğunu kırma ve dünya ile bütünleşme yolunda hızla değiştiği bir süreci hep birlikte yaşıyoruz. Her değişim gibi, bu değişim sürecinin de sancılı olacağının bilincindeyiz. Ancak, bazı sektörlerin ve toplumsal kesimlerin bu sancıyı daha fazla hissetmesi kaçınılmaz gibi gözüküyor. Bu sektörlerin başında tarım sektörünün geldiğinden kimsenin şüphesi yoktur.
Tarım sektöründeki değişim sancısının en aza indirilmesi ve çağdaş, kendi ayakları üzerinde durabilen, dünya ile rekabet eden bir tarım sektörünün oluşturulmasında ticaret borsalarına çok önemli roller düştüğünü düşünüyoruz. Kaldı ki, bu değişim süreci, şimdiden ticaret borsalarını asli fonksiyonlarını yerine getirme yönünde zorlamaya başlamıştır.Biz, Mersin Ticaret Borsası olarak, bu değişim sürecinin dışında kalamayacağımızın bilincindeyiz. Bu nedenle, borsamızın yapısını, bu değişim sürecinin gereklerine uygun hale getirme konusunda çalışmalarımıza başladık.
Bu çalışmalarımızın kapsamında, borsamız bünyesinde bir bakliyat alım-satım seans salonu oluşturmaya karar verdik. Mevcut binamız, kentimizin en işlek caddesinde yer aldığı ve hacim olarak yetersiz kaldığı için, bu seans salonunu, mevcut binamız içinde gerçekleştirmemiz mümkün olmamıştır.
Borsamız, uzun ve yorucu bir süreç sonunda, böyle bir iş için ideal konumda olan bir arsayı kendi imkanlarıyla satın almıştır. Bu arsa üzerine yapılacak tesisler projelendirilmiş olup, Ağustos ayı sonunda ihalesi tamamlanmıştır. Yüklenici firma, Eylül başından itibaren hızlı biçimde inşaat çalışmalarına başlamıştır.
Bizim bu çalışmaları yürüttüğümüz dönemde, tarımsal piyasaların yapısını köklü biçimde değiştirecek yasal düzenlemeler ard arda yapılmaya başlamıştır. Bu bağlamda, 5174 sayılı TOBB ile Odalar ve Borsalar Kanunu ile "ürün borsalarının" kurulabilmesinin yolu açılmıştır.
Ayrıca, Üretici Birlikleri Yasası ve Lisanslı Depoculuk Yasası gibi yasaların çıkması, tarımsal piyasalarda bugüne kadar görülmeyen yeni yapılanmalara zemin hazırlayacaktır.
Tüm bu gelişmeler dikkate alınarak, projemiz hazırlanma aşamasında gerekli revizyonlardan geçirilmiş ve ihtiyaçlara cevap verebilecek hale getirilmiştir.
Proje hayata geçirildiğinde, spot piyasa işlemlerinin yanı sıra, lisanslı depoların vereceği belgelerin ve alivre (vadeli) işlemlerinin yapılması da mümkün olacaktır.
Ayrıca, ülkemiz için son derece yeni bir olgu olan ürün ihtisas borsalarının ilk örneklerinden birini Mersin' de kurma konusunda bir altyapı oluşturulmuş olacaktır.
Bu projenin hayata geçmesi ile bakliyat piyasasında yaşanan pek çok sorun çözüme kavuşacak, ilgili kesimler açısından önemli faydalar ortaya çıkacaktır. Bunları ana başlıklar halinde şöyle sıralayabiliriz:
Bakliyat piyasasında, arz ve talebe göre gerçek fiyatların oluşması,
Fiyat istikrarının sağlanması
Kayıtdışılığın önlenmesi,
Haksız rekabetin en aza indirilmesi,
Tam rekabet koşullarının oluşturulması,
Haksız kazanç elde etme yollarının kapatılması,
Fiyat ve kalitede istikrarın sağlanması yoluyla tüketici refahının yükseltilmesi,
Üreticinin emeğinin karşılığını alması,
Bakliyat piyasası hakkında sağlıklı veri temini ve yayımı,
Üreticilerin ürün cinsi, miktarı ve kalitesi konusunda yönlendirilmesi,
Bakliyat piyasasında AB'ye ve dünyaya uyumun sağlanması,
Bakliyat ürünlerinin sınıflandırılmasında, ülke genelinde geçerli olacak standartların belirlenmesi,
Belirlenen standartlara göre sınıflandırmayı yapacak, uluslar arası akreditasyona sahip bir laboratuarın kurulması,
İhracatçılarımızın ve sanayicilerimizin ürün tedarikinde karşılaştıkları sorunların asgari düzeye indirilmesi,
Hali hazırda Mersin' de yoğunlaşan bakliyat piyasasının biraz daha derinlik kazanması ile Mersin' in dünyanın en önemli bakliyat merkezlerinden biri haline gelmesi.
Mersin birçok özelliği nedeniyle böyle bir proje için en uygun şehirdir. Şu anda, ülkemizde üretilen bakliyat ürünlerinin çok büyük bir kısmı Mersin' e gelmekte, burada işlenmekte, standardize edilmekte, buradan iç ve dış piyasalara gönderilmektedir. Ülkemizde üretilen bakliyat ürünlerinin ticaretinde, ürün bazında Mersin' in payı yüzde 50' nin altına düşmemektedir. Bazı dönemlerde, bu oran yüzde 80-90' a ulaşmaktadır.
Bakliyat ürünlerinin işlenmesine dayalı sanayinin yaklaşık yüzde 70' i Mersin' de kuruludur. Mersin dışında kurulan işleme tesisleri ise, işleyecekleri ürünleri büyük ölçüde Mersin piyasasından temin etmektedirler. Ülkemiz bakliyat ihracatının yüzde 80-85' i Mersin üzerinden yapılmaktadır. Mersin Limanı, bakliyat üretim bölgelerinin dünyaya açılan kapısı konumundadır.
Bakliyat piyasasının derinliği açısından baktığımızda, Mersin bakliyat piyasasının derinliği, ülkemizin geri kalan kısmındaki bakliyat piyasalarının toplam derinliğinden çok daha fazladır.
Mersin bakliyat piyasasında, sermaye, iç ve dış ticaret bağlantıları, bilgi ve deneyim, ürün işleme teknolojisi açısından başka şehirlerle kıyaslanamayacak ölçüde bir "birikim" oluşmuştur.
Bakliyat endüstrisinin aradığı niteliklere sahip işgücünün en rahat bulunacağı yer Mersin' dir.
Dünya bakliyat piyasalarını en iyi bilen ihracatçıları buradadır. Mersin uluslar arası bakliyat piyasalarında ve kuruluşlarında saygın bir yere sahiptir. Dünya Bakliyat Birliği' nde, ülkemizi Mersin' li bakliyatçılar temsil etmektedirler.
Bu proje sadece Mersin ekonomisine değil, aynı zamanda bakliyat ürünlerinin yetiştirildikleri bölgelere de (İç, Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgeleri) önemli katkılar sağlayacaktır.
Mersin Ticaret Borsası' nın toplam işlem hacmi içinde bakliyat ürünlerinin payı yüzde 40' ın altına inmemiştir. Çoğunlukla da, yüzde 50 dolayında olmuştur. Hiç bir ticaret borsasında, bakliyat ürünleri bu ölçüde işlem görmemektedir.
Mersin Ticaret Borsası, bilindiği üzere toplam işlem hacmi açısından, ülkemizin en büyük 10 borsasından birisidir. İşlem hacminde, ülkemizdeki ticaret borsaları içinde dördüncülüğe kadar yükselmiştir.
Borsamız, bilgi birikimi, deneyimi, üye yapısı, mali gücü, teknik donanımı ve yetişmiş insan kaynakları ile böyle bir projeyi rahatlıkla yürütebilecek durumdadır.
Eylül ayında başlayan inşaatın, normal koşullar altında 2007 Nisan ayı sonunda tamamlanması planlanmıştır. Bakliyat alım-satım salonunun 2007 bakliyat sezonunda hizmete açılması hedeflenmiştir. Bütün gücümüzle, bu hedefe ulaşmak için çalışacağız.
Bu önemli projenin hayata geçmesi ile dünyanın ilk bakliyat borsası Mersin' de kurulmuş olacaktır. Mersin, dünya bakliyat piyasasına yön veren bir merkez haline gelecektir. Bu projenin planlandığı gibi tamamlanarak, Mersin ve Türkiye ekonomisine katkı sağlamaya başlaması en büyük amacımızdır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder