Popüler Yayınlar

5 Mart 2012 Pazartesi

Arbel Grubu Başkan Yardımcısı Arslan; ‘’Onlar sadece 8 Mart’ta değil, her zaman hatırlanmalı’’ dedi.



Dünya Bakliyat devi, Mersin markası Arbel Şirketler Grubu Başkan Yardımcısı Hasan Arslan; 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü dolayısıyla bayan çalışanları ile bir araya gelerek emeğe verilen değerin önemine bir kez daha dikkat çekti. Manevi değerlere önem veren Arslan ailesinin bir ferdi olarak, şirketler grubunun kurucusu merhum baba İbrahim Arslan ve en büyük destekçisi merhum anne Ayşe Arslan’dan almış oldukları terbiyeyi yaşamın her alanında hayata geçiren Hasan Arslan; Arkadaşımız Milliyet.blog yazarı Ahmet Metin Türkoğlu’na yapmış olduğu açıklamada şunları söyledi ‘’ Kadının toplum yaşamındaki önemi tüm dünyada İslamiyetle büyük önem kazanmıştır.İlk çağlarda ve Ortaçağ’da bir hükmü olmayan kadın tüm dünyada yakınçağ ve yeniçağla büyük önem kazanmıştır. 8 Mart1857 tarihinde ABD'nin New York kentinde 40.000 dokuma işçisi daha iyi çalışma koşulları istemiyle bir tekstil fabrikasında greve başladı. Ancak polisin işçilere saldırması ve işçilerin fabrikaya kilitlenmesi, arkasından da çıkan yangında işçilerin fabrika önünde kurulan barikatlardan kaçamaması sonucunda çoğu kadın 129 işçi can verdi. İşçilerin cenaze törenine 10.000'i aşkın kişi katıldı.
26 - 27 Ağustos 1910 tarihinde Danimarka'nın Kopenhag kentinde 2. Enternasyonale bağlı kadınlar toplantısında (Uluslararası Sosyalist Kadınlar Konferansı) Almanya Sosyal Demokrat Partisi önderlerinden Clara Zetkin, 8 Mart 1857 tarihindeki tekstil fabrikası yangınında ölen kadın işçiler anısına 8 Mart'ın "Internationaler Frauentag" (International Women's Day - Dünya Kadınlar Günü) olarak anılması önerisini getirdi ve öneri oybirliğiyle kabul edildi.
İlk yıllarda belli bir tarih saptanmamıştı fakat her zaman ilkbaharda anılıyordu. Tarihin 8 Mart olarak saptanışı 1921'de Moskova'da gerçekleştirilen 3. Uluslararası Kadınlar Konferansı'nda gerçekleşti. Birinci ve İkinci Dünya Savaşı yılları arasında bazı ülkelerde anılması yasaklanan Dünya Kadınlar Günü, 1960'lı yılların sonunda Amerika Birleşik Devletleri'nde de anmaya başlanmasıyla daha güçlü bir şekilde gündeme geldi. Birleşmiş Milletler Genel Kurulu, 16 Aralık 1977 tarihinde 8 Mart'ın "Dünya Kadınlar Günü" olarak anılmasını kabul etti. Birleşmiş Milletler'in sitesinde günün tarihine ilişkin bölümde, kutlamanın New York'ta ölen işçilerin anısına yapıldığı yazılmamıştır.
Türkiye'de 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü ilk kez 1921 yılında "Emekçi Kadınlar Günü" olarak kutlanmaya başlandı. 1975 yılında ve onu izleyen yıllarda daha yaygın, ve yığınsal olarak kutlandı, kapalı mekanlardan sokaklara taşındı. "Birleşmiş Milletler Kadınlar On Yılı" programından Türkiye'nin de etkilenmesiyle, 1975 yılında "Türkiye 1975 Kadın Yılı" kongresi yapıldı. 12 Eylül 1980 Askeri Darbesi'nden sonra dört yıl süreyle herhangi bir kutlama yapılmadı. 1984'ten itibaren her yıl çeşitli kadın örgütleri tarafından "Dünya Kadınlar Günü" kutlanmaya devam etmektedir.Bir kaç gün önceden personelimizle bir araya gelerek erken kutlama yaptık.Bence kadınlarımız baş tacı olarak unutulmamalı.Sadece 8 Mart ve Anneler Günü’nde hatırlanmamalıdır’’dedi.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder