Popüler Yayınlar

26 Şubat 2012 Pazar

ABD’NİN KUZEY DAKOTA EYALETİ İLE TİCARİ İLİŞKİLER BAŞLIYOR…



İlimizin ve ülkemizin önde gelen firmalarından olan ‘Arbel’ ile ticari işbirlikleri geliştirmek üzere ilimizde bulunan Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Kuzey Dakota Eyaleti Minot Kenti Belediye Başkanı Cort Zibellmann ve beraberindeki heyet, Valimiz Sayın Hasan Basri Güzeloğlu’nu makamında ziyaret etti.
Arbel Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Arslan ile Mersin Ticaret Borsası Başkanı Abdullah Özdemir’in Zibellmann ve heyetine eşlik ettiği ziyarette, Arbel’in Kuzey Dakota’da yatırım yapmayı amaçladığı ifade edildi.

Valimiz Sayın Güzeloğlu ise ziyaretten duyduğu memnuniyeti dile getirerek, bu görüşmenin hem ticari anlamda iki tarafın da beklentilerine hem de ülkemizin ve kentimizin geleceğine katkı koyacağını kaydetti. Türkiye’nin yaklaşık son 9 yılda sürekli büyüyen, dünya çapında ekonomisi istikrarlı olarak en yüksek büyümeyi gerçekleştiren bir ülke olduğuna işaret eden Valimiz, “Dünyada yaşanan küresel ekonomik krizlere ve yaşanan büyük sıkıntılara rağmen, ülkemizin istikrarlı bir şekilde büyümesini sürdürmesi bizim açımızdan çok gurur verici bir olaydır. Bu büyümeyi istikrarlı ve sürekli bir şekilde daha öteye taşımayı amaçlıyoruz” dedi.

-2023 YILINDA DÜNYANIN SAYILI İLK 10 EKONOMİSİ ARASINA GİRMEYİ HEDEFLİYORUZ-
Şu an itibariyle dünyanın 16. büyük ekonomisi olan Türkiye’nin 2023 Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşu olan 100. yılındaki hedefinin dünyanın ilk 10 büyük ekonomisi arasına girmek olduğunun altını çizen Valimiz, “Bu bağlamda, bu ilişkilerin ve ticari buluşmaların gereğine ve yararına inanıyoruz. Mersin çok önemli ve stratejik öneme sahip bir büyük şehirdir. Türkiye’nin İstanbul’dan sonraki ikinci büyük limanı ve dış ticaret kenti Mersin’dir. Geçtiğimiz yıl, dış ticaret işlem hacmimiz yaklaşık 16 milyar dolardır. Mersin şehir olarak ve Mersin Limanı da konum olarak giderek uluslar arası mal ve hizmet aktarılmasında; özellikle Amerika, Atlantik ve Avrupa ülkelerinin Asya’ya ve Ortadoğu’ya yönelmesinde stratejik bir aktarma noktasıdır. Limandaki transhipment oranı geçtiğimiz yıl yüzde 20’lere yaklaştı” diye konuştu.

-TÜRK FİRMALARI ARTIK ULUSLARARASI ALANDA DA YATIRIM YAPIYOR-

Türkiye olarak artık sadece yatırım çeken ve yatırıma davet eden bir ülke olmanın ötesinde uluslar arası alanda yatırımları olan ve dış ülkelere de yatırım yapan firmalara da sahip olduklarına dikkat çeken Valimiz, “Birçok alanda Türk firmaları dünya çapında hem büyük yatırımları hem de büyük başarı öykülerini gerçekleştiriyorlar. Örneğin müteahhitlik sektöründe Çin’den sonra dünyanın ikinci büyük ülkesi olan Türkiye’de, gıda ve benzeri alanlarda da çok özel ve büyük yatırımlara sahip firmalarımız bulunmaktadır. Bu bağlamda Sayın Başkan ve heyetinin ticari anlamda görüşeceği Arbel firması da hem Mersin hem de ülkemiz için çok önemli ve uluslararası alanda da yatırımı olan bir büyük firmamız. Sanıyorum, Kuzey Dakota’da gerçekleşecek olan bir yatırım arayışı da Sayın Başkanın kentine büyük katkı sağlayacak ve işsizliğine de çözüm olacak cinsten. Umuyorum, bu süreç herkes için olumlu ve anlamlı kazanımlar sağlar” şeklinde konuştu.

Kuzey Dakota Eyaleti Minot Kenti Belediye Başkanı Zibellmann da konuşmasında; Arbel ve Türkiye ile olan ilişkilerin kendileri için çok önemli olduğunu anlatarak şöyle konuştu: “Bu yüzden bu ziyareti gerçekleştiriyoruz. Burada çok kısa sürelik yapacağımız ziyarette, bizim neler yapabileceklerimiz ve Türklerin North Dakota’da neler yapabilecekleri ile ilgili bir ön fikir almak amacındayız. Biz Kuzey Amerika’nın coğrafi olarak merkezi eyaleti konumundayız. Bizim eyaletimizi bir yiyecek sepeti olarak düşünebilirsiniz, çünkü bizim eyaletimizde ve çevremizde tüm temel ürünler yetişmektedir. Karşılıklı ilişkiler dostluk ve ticari Kazan-Kazan ilkesiyle hareket ederek ilişkilerimizi geliştirmeyi amaçlıyoruz.”
Kaynak: Mersin Valiliği

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder