Popüler Yayınlar

23 Aralık 2010 Perşembe

Ulusal İhracatta Mersin'in Payı Giderek Artıyor.

Akdeniz İhracatçı Birlikleri (AKİB) bünyesinde Mersin’in yıllık ihracatının değerlendirildiği ‘Mersin İhracatını İzleme ve Değerlendirme Toplantısı’ Mersin Valisi Hasan Basri Güzeloğlu başkanlığında gerçekleştirildi.

-AKİB, ÜLKEMİZİN İHRACATINA ÖNEMLİ BİR KATKI SAĞLIYOR-

Vali Hasan Basri Güzeloğlu toplantıda yaptığı açıklamada, tüm ihracatçıların ve buna bağlı birliklerin ülkenin gelişmesinin ve dış ticarete bağlı ivmesinin yükselmesinin hazırlayıcısı olduklarını belirterek, merkezi Mersin’de olan Akdeniz İhracatçı Birlikleri’nin de (AKİB) Türkiye ölçeğinde ihracatın gerçekleşmesinde çok önemli ve büyük bir katkı sağladığının da altını çizdi.

-8 MİLYAR DOLARA YAKIN BİR İHRACAT AKİB BÜNYESİNDE GERÇEKLEŞİYOR-

Türkiye’nin yerel anlamda ihracatına bağlı artışında AKİB’in büyük bir rolü olduğunu savunan Vali Güzeloğlu, yaklaşık 8 milyar dolara yaklaşan bir ihracatın AKİB bünyesinde gerçekleştirildiğini kaydetti.
İhracatın ülkenin gelişmesi ve kalkınmasının, büyüme hedeflerine ulaşmasının ve bu doğrultuda beklentileri karşılamasının en önemli ve temel alanı olduğunu ifade eden Güzeloğlu, “İhracatı dünyayla sadece ekonomik anlamda değil, sosyal alanda da iletişim, etkileşim ve hedeflerimizi elde etme noktasında çok önemli bir gelişim boyutu olarak da görmek zorundayız. Bu ilişkilerin güçlendirilmesi, karşılıklı olarak birbirlerini etkilediği gibi, aslında ülkemizi uluslar arası alanda giderek daha tanınan güçlenen ve önemi artan bir konuma ve duruma taşımaktadır” dedi.

-KURUMSAL ANLAMDA İHRACAT, ULUSLAR ARASI REKABET ORTAMINDA ÜRETİM YAPMAK DEMEKTİR-

Üretime dayalı ihracatın yurt içinde ve ekonomik dengelerde sağlayacağı katkıların başında istihdam geldiğini dile getiren Güzeloğlu, “Yenilikçilik, uluslar arası rekabetçilik, buna bağlı sürdürülebilirlik gibi temel kavramlarda da çok önemli bir yol gösterici ve yön gösterici bir özelliği vardır” dedi.

-TÜRKİYE OLARAK, 2023’TE 500 MİLYAR DOLARLIK BİR İHRACAT HEDEFLİYORUZ-

Kurumsal anlamda ihracatın uluslar arası rekabet ortamında üretim yapmak olduğunu öne süren Güzeloğlu, “Uluslar arası alanda rekabet içerisinde üretim yapmak, bir bütün olarak standartlarımızı bu boyuta taşımakla ilgili ve zorunludur. Ülkemizin çok büyük bir artış gösteren ihracat oranı ve toplamının Türkiye olarak, Türkiye Cumhuriyeti’nin 100. Yılı olan 2023’te hedefi açık ve büyüktür. 500 milyar dolarlık bir ihracat hedefini biz Türkiye olarak ve bu büyüklük içerisinde de kendi payımıza düşen boyutuyla AKİB olarak hedefliyoruz. Tabiî ki bu işin hazırlayıcısı, sağlayıcısı ve bu rakamı elde edecek ihracatın planlayıcısı ihracatçılarımızdır. Ama, biz devlet olarak bu ihracat hedefinin ve seferberliğinin amacına ulaşmasına, bu rakamın gerçekleşmesine, ülkemiz ve kentimize zenginlik ve refah olarak dönüşmesine en yüksek seviyede bir katkı sağlamak ve sunmak zorundayız” diye konuştu.
Yaklaşık 5 bin 600 üyesi olan AKİB’in ihracata dönük sorunlarda ve yaşanan sıkıntılarda karşılıklı işbirliği ve dayanışmasıyla bu sorunların en aza taşınmasına dönük çalışmaların olduğunu belirten Güzeloğlu, “İnanıyorum ki, AKİB’in ortaya koyduğu çok yüksek ve başarılı performans ülkemizin ihracattaki artışıyla ve başarısıyla doğru orantılı bir şekilde devam edecek, hedeflenen değerler ve şüphesiz yeni pazarlar bu beklentiyi giderek güçlenen bir şekilde karşılayacaktır” şeklinde konuştu.

-İHRACATÇILARIMIZ, ULAŞTIKLARI HER PAZARDA TÜRKİYE’NİN ÇOK ÖNEMLİ VE BAŞARILI TEMSİLCİLERİDİR-

Vali Güzeloğlu konuşmasına şu şekilde devam etti: “Geçtiğimiz günlerde Mersin’de özellikle yeni pazarlar anlamında Güney Irak Maysan eyaletiyle Valiliğimiz tarafından yapılan iş geliştirme ve buna bağlı iş fırsatlarının değerlendirilmesi toplantısı; ticaret ve sanayi odası, AKİB dâhil olmak üzere kurumsal bir işbirliği ve desteğiyle gerçekleştirildi. Şunu gördük; bilinen Kuzey Irak ötesinde Irak’ın güney bölgesinde de çok büyük fırsatlar, ihracatımız açısından beklentiler ve imkânlar var. Çok yakın bir gelecekte de benim başkanlığımda kardeş şehir anlaşması için Maysan’a gidilecek, Sayın Maysan Valisinin yaptığı davete karşılık da, karşılıklı ticaret ve ihracata dönük çalışmalar imzalanacaktır. Bütün bunların hepsi ve daha ötesi aslında tek bir hedef, tek bir amaç içindir. Ülkemizin gelişmesi, güçlenmesi ve ihracata dayalı üretimin artışıyla istihdam ve benzeri temel yapısal sorunların çözülmesi ancak bu yolla mümkün olacaktır. AKİB’in ve AKİB’e bağlı ihracatçı birliklerimizin tüm üyelerinin sorunları bu anlamda bizim sorunumuzdur. Başarısını üstlendiğimiz ve gurur duyduğumuz bu süreçte katkı konulacak konular ve alanlarda bu yaklaşım ile inanıyorum ki, çok aza taşınacaktır. AKİB bünyesindeki ihracat gerçekleştiren ve bu ülkeye gerçekten büyük katkı veren ihracatçılarımızı bu büyük başarılarından dolayı tekrar kutluyorum, onların bizim temsilcimiz olduklarını, ulaştıkları her pazarda Türkiye’nin ve Türk Bayrağını dalgalandıran çok önemli ve başarılı temsilciler olduğunun altını çiziyor, hepsine başarıların devamını diliyorum.”

-HEDEFİMİZ, MERSİN İHRACATINI DAHA YÜKSEKLERE TAŞIMAKTIR-

AKİB Koordinatör Başkanı Alican Yamanyılmaz da, “Mersin’in tarih boyunca birçok medeniyete ev sahipliği yaptığını, ancak modern kentleşme anlamında yeni bir kent olduğunu belirterek, “Kentimiz, özellikle Cumhuriyet döneminde gerçek potansiyelini ortaya çıkarmaya başlamıştır. Sosyal yapısı ile farklılıkları zenginlik kabul eden oluşumu ile özel bir kenttir. Mersin değişen dengeler sonucunda ticaretin artmasıyla önem kazanmaya başlamış olup, 1940 yılında üç sektöre hizmet amacıyla kurulmuş olan AKİB, değişen günümüz şartlarında ekonominin büyümesiyle birlikte şu an bünyemizde 8 birlik ile ihracatçı birlikleri faaliyette bulunmaktadır. Bunlar, hayvansal mamüller, konfeksiyon, tekstil birliği, kimyevi maddeler, bakliyat, orman ürünleri ve metal ürünleri ile ilgili birliklerdir” dedi. Yamanyılmaz, AKİB’in Türkiye genelindeki ihracat payının 2007’de yüzde 3,9 iken, bugün itibariyle yüzde 7,5 civarında olduğunu, ihracat artışının da yüzde 65 ile 8 buçuk milyar dolarlara ulaştığının bilgisini vererek, “Hedefimiz Mersin ihracatını daha yükseklere taşımaktır” dedi.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder