Popüler Yayınlar

29 Haziran 2011 Çarşamba

Özel Güvenlikçiler Zor Şartlarda Görev Yapıyor…


5188 sayılı Özel Güvenlik Yasasına göre çalışmalarını sürdüren Güvenlikçiler çok zor şartlar altında görev yapıyorlar.Ülkemizde işsizlik had safhadayken sektöründe öncü olmuş ciddi kuruluşlarında önünü açalım.Araştırmacı-Gazeteciliğin vermiş olduğu tecrübelerden yola çıkarak yapmış olduğumuz araştırmalarda ilginç bulgulara ulaştık sizlerle paylaşıyorum.
İçinde yaşadığımız mevsim hepinizin malumu yaz mevsimi dolayısıyla insanlarımız yazlıklarında yerlerini alıyorlar. Yazlık siteleri ve kentte bıraktıkları konutların korunması olarak güvenlik meselesini ele almamız gerekmektedir. İşte sorun ve hak gaspı bundan sonra başlıyor. Bir sitede 10 Güvenlikçi çalışması gerekirken yöneticiler tarafından sadece 6 güvenlikçi çalıştırıyorlar. Belki bir Nescafe parasına gelmesede kişi başına güvenlikçi ücretleri bazı yöneticiler tarafından gasp edilmektedir. Özel Güvenlik mensupları 12-13-14 saat görev yaparak zor şartlar altında görev yaptıkları gözlenmektedir.
1000-1500 daireli sitelerde 70-80-100 lira arasında aidat topladıkları gelen duyumlar arasındadır. Bunu yıllık hesaba vuracak olursak 1 milyon- 1,5 milyon lira arasında tahmini rakam ortaya çıkmaktadır. Güvenlik sorununa ödenen para ise devede kalmaktadır.
Normalinde sekiz saat çalışması gereken Güvenlikçi personel 14 saat çalışarak mesleki stres içerisine girmektedir. Bu konuda denetimler artırılmaldır.
Yapılan araştırmalar güvenlikçilerin hak ettiği normal mesai ücretlerini bile almakta güçlük çektiğini ortaya koyuyor. Sektörde şu an ülke genelinde 400 bin personel hizmet veriyor.Araştırmalar yazlık sitelerin % 70’inde bu durumun yaşandığının kanıtıdır. Site yöneticilerinin bir kısmının sorumlu oldukları bu işleri yapmadıkları ortaya bir kaosu çıkarmaktadır.Güvenlikçiler suistimallerin önlenmesi durumunda çok sayıda işsiz olan arkadaşlarının ekmek yiyeceklerini belirttiler. Kanuna göre Site yöneticileri, Maaşların yatırılıp, yatırılmadığından, yapılan usulsüzlüklerden, Mali Sorumluluk Sigortasından sorumludurlar. Emniyet teşkilatının bölgelerinde duyarlı olduğunu belirten sektör temsilcileri, Jandarma Bölgesinde de denetimlerin artırılmasını istediler.
Mersin’deki büyük slış- veriş merkezleri ve mağazaların Güvenlik Personeli ve kendi personellrini 12-13-14 saat çalıştırdıkları söylenmektedir. Adana Bölge Çalışma Müdürlüğü’nün bu konuya el atması bekleniyor. Duyarlı,Merhametli ve vicdan sahibi yöneticilerin bu konuya el atması bekleniyor. Mersin’de bulunmayan Bölge Çalışma Müdürlüğü’nün bir an önce harekete geçerek neşter vurması vicdanları rahatlatacaktır sanırım.
Ayrıca yaşadığımız kent Mersin’de 2013 Olimpiyatları gerçekleştirilecek. Dünya Kenti Mersin’de tüm güzelliklerin yaşanması dileğiyle…
Ahmet Metin Türkoğlu

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder