Popüler Yayınlar

14 Kasım 2010 Pazar

MTOSB, YENİ BİR DÖNÜŞÜM SÜRECİNE GİRİYOR…

Mersin Valisi Hasan Basri Güzeloğlu, Mersin-Tarsus Organize Sanayi Bölgesi’nde şu anda süren ve 2011 yılında gerçekleştirilecek olan genişleme çalışmaları ile karar altına aldıkları projeleri, MTOSB Bölge Müdürlüğü toplantı salonunda basın mensuplarıyla paylaştı.
Vali Hasan Basri Güzeloğlu, MTOSB Yönetim kurulu başkanı Sabri Tekli ve Mersin Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Şerafettin Aşut ile birlikte gerçekleştirdiği basın toplantısında, sanayi üretiminin ve üretime dayalı büyümenin Mersin’deki merkezinin MTOSB olduğunu belirterek, MTOSB’nin aynı zamanda Mersin gelişiminde gözle görülür ve hissedilir bir olumlu değişmenin de merkezi olduğunu ifade etti.
MTOSB’nin il ve ülke adına önemli bir dönüşüm sürecinde olduğunu anlatan Vali Güzeloğlu, “Mersin’deki kapasite artışını, buna bağlı üretime dayalı talep ve tahsis artışını da aynı zamanda paylaşmanın mutluluğunu yaşıyoruz. Sıklıkla ifade ediyor ve inanarak vurguluyoruz ki, Mersin bu alt yapısını, sanayideki üretim boyutunu çok daha ileri düzeye götürmenin, buna dönük değerlerini uluslar arası alanda hissedilebilir bir büyüme sürecine konu etmenin içindedir. Başlayan süreç heyecan verici bir şekilde sürmekte ve hepimiz adına olumlu değişiklikleri kentimizde buluşturmaktadır” dedi.
MTOSB’nin birinci genişleme sahasının çevre düzenlemesinden altyapısına ve buna dönük sosyal projeleriyle diğer tüm boyutlarına kadar 156 parselden oluştuğunu söyleyen Güzeloğlu, bu 156 parselde 136 iş yeri ve üretim biriminin bulunduğunu ifade etti. Bu 136 iş yerinde ise 6 bin doğrudan istihdam sağlandığını ve 2011 yılı sonu itibariyle de, bir önceki yıla göre yüzde 40 artışla 250 milyon dolarlık doğrudan ihracat rakamlarına ulaşmak noktasında olduklarını anlatan Güzeloğlu, “Bugün geldiğimiz nokta ve veriler bu büyük hedefin gerçekleştirildiğini çok açık bir şekilde göstermektedir. Biz dolaylı olarak bu bölgenin birinci etapta sağladığı istihdamı ve katma değeri de kattığımız zaman bu rakamlar çok daha öteye ulaşacaktır” dedi.
Öte yandan, 2011 yılında ihracattaki bu reel artış, aynı zamanda bunun temel belirleyicisi olan enerji kullanımında da doğru orantılı gerçekleştirilmiş bir durumda olduğunu kaydeden Güzeloğlu, gerek elektrik gerekse doğalgaz kullanımında yüzde 45 ile 50 arasında bir artışla bu yılı tamamlayacaklarını ifade etti.
Bu bağlamda kabına sığamayan ve potansiyeli ile çok hızlı bir büyüme eğilimi ve gerçeği olan Mersin’de, ikinci bir genişleme sahasının geliştirildiğini hatırlatan Güzeloğlu, bu bölgenin mevcut birinci bölgeye entegre edilerek Mersin-Tarsus sanayi üretiminin devamında bir alan olarak belirlendiğini dile getirdi. İkinci genişleme bölgesinde toplam 47 parselin olduğunun bilgisini veren Güzeloğlu, “Bu 47 parselimizin şu anda 38 parseli tahsis edilmiş, birçoğunda yatırım, planlama ve buna bağlı süreçler başlamış durumda. Kalan 9 parselimiz bizim yönetim ve müteşebbis heyetimizin kararı doğrultusunda şu anda tahsisi beklemektedir” dedi.
-LOJİSTİK İHTİSAS ORGANİZE SANAYİ BÖLGESİ’NİN ÖNEMİ-
Çok büyük bir talep söz konusu olmasına rağmen kalan 9 parselin, Lojistik İhtisas Organize Sanayi Bölgesi’ne sınır ve bütünleşik parsellerden oluştuğunu söyleyen Güzeloğlu, ikinci genişleme bölgesinin hemen devamında önce hukuki ve tüzel kişiliğini tamamlayacakları Lojistik İhtisas Organize Sanayi Bölge’sinin yer aldığını söyledi.
Bu alanla bütünleşik 9 parselin şimdilik beklettiklerini belirten Güzeloğlu, lojistik bölgenin faaliyete geçmesiyle birlikte oraya da hizmet verebilecek orayla entegre edilecek taleplerin karşılanması için böyle bir karar aldıklarını söyledi.
-YATIRIMLARI MERSİN İLE BULUŞTURMAK ADINA TÜM KAPASİTEMİZİ KULLANACAĞIZ-
İkinci genişleme bölgesinde 47 parselin üstünde bir talep olduğu gibi lojistik organize sanayi bölgesinde ayırdığımız parsel toplamının da en az üç katını aşan bir talebin şu an da reel olarak gündemde olduğunu sözlerine ekleyen Güzeloğlu, “Hepsinin başvurusu ve talebi ulusal ve uluslar arası yatırımcıların istekleri bizim elimizde. Bu söylem sadece bir iyi niyet, bir güven verme ve moral verme değerlendirmesi değildir. Mersin kenti olarak reel ve gerçekçi değerlendirmelerle hep yolumuza ve geleceğimize bakıyoruz. O yüzden bu büyük talebi karşılama adına yaklaşık 3 aydır bu bulunduğumuz salonda ve değişik ortamlarda uzun soluklu buluşmalarda yeni üretim alanlarının belirlenmesine dönük çok büyük bir çaba ve arayış içerisindeyiz. Öncelikli ödevimizin ve görevimizin bu olduğunu düşünüyoruz. Sanayici ve üretimin önünü açmak ve yatırımları Mersin’de buluşturmak adına tüm kapasitemizi kullanma noktasında ve kararlılığındayız. Bu doğrultuda, birinci ve ikinci organize sanayi bölgelerimize yakın ve bütünleşik alanlardan 450 hektarlık bir alanın organize sanayi yeni gelişme alanları olarak planlamasını ve çalışmasını başlattık. 450 hektarlık bu alanın mevcut birinci ve ikinci organize sanayi bölgelerimizle bütünleşmesi, buralarının da sanayi üretimine konu edilmesi noktasında Sanayi Bakanlığı ve diğer tüm kurum ve kuruluşlarımızla çalışmalar çok hızlı bir şekilde devam ediyor. Söz konusu işlemleri, kent ve ülke olarak bürokratik işleyişin dışında çok kısa sürede sonuca dönüştürmek mecburiyetindeyiz. Büyük bir talebin karşılanmasında da bunun bir zorunluluk olduğunu düşünmekteyiz” şeklinde konuştu.
Bu çerçevede genişleme alanlarına dönük çalışmaların 2011’in ilk yarısı içinde tamamlanmasını, ikinci yarısında da tahsis işlemlerine başlamayı planladıklarını kaydeden Güzeloğlu, şu an da hiç bir gecikmenin olmadığını ve gelişmelerin olumlu ve kendileri içinde heyecan verici bir şekilde devam ettiğini anlattı.
Bu çerçevede lojistik bölgenin demiryolu ile buluşması, demiryolu ile entegre edilmiş bir lojistik ihtisas organize sanayi bölgesi olma noktasında Devlet Demiryolları Genel Müdürlüğü ve Adana Başmüdürlüğü ile çalışmaların sürdüğünü ifade eden Güzeloğlu, “Lojistik bölgenin bir bütün olarak müteşebbis ve kurucu heyetle gerek alan ölçeğinde gerekse de tahsis sürecinde ulusal ve uluslararası bütün yatırımcılara tanıtımı, prezantasyonu ve yatırım taleplerinin karşılanmasında kente ve ülkeye en fazla istihdam, en fazla katma değer ve en fazla gelir yaratan tercihlere öncelik verileceğini de paylaşmak istiyorum. Yereli de koruyan ama uluslar arası açılımları da bu işin içinde olmazsa olmaz olarak gören bir anlayış içerisindeyiz” diye konuştu.
-LOJİSTİK KÖY, TIRMIL YÜK İSTASYONU VE ÇUKUROVA HAVAALANI BU BÜTÜNLEŞİK YAPIDA OLMAZSA OLMAZLARIMIZDIR-
Entegre edilmiş diğer projeler olan Devlet demiryollarının Yenice’de kuracağı lojistik köyü, Tırmıl yük istasyonu ve Çukurova Bölgesel Havaalanı da lojistik bölgenin kara yoluyla ve demir yoluyla entegre edilmesini de olmazsa olmaz olarak gördüklerini ifade eden Güzeloğlu, “Hali hazırda Mersin limanına yük ve buna bağlı transferler gerek karayolu açısından gerekse demiryolu açısından bazı zorlukları içermekte. Gerek kent trafiği açısından gerekse yük transferi açısından bunu en kolay ve en ideal bir noktaya taşımak, gerek kullanıcılar açısından gerekse de hizmet sunucular açısından en kolay erişilebilir bir altyapı yaratmak adına bu çerçevede bir bütünlük olarak projeyi entegre etmeyi planlıyoruz” dedi.
-MTOSB DEVLET KREDİSİ KULLANMAYAN, KENDİ KAYNAKLARIYLA YATIRIMLARINI YAPAN ÖRNEK BİR OSB’DİR-
İkinci genişleme bölgesinde altyapı ihalesini gerçekleştirdiklerini ifade eden Güzeloğlu, kararlılıkla ve çok kısa bir süre içerisinde gerçekleştirilen ihalenin değerinin 5 milyon 900 bin TL olduğunu söyledi. Altyapı ihalesi ile kastedilenin, o alanda sanayicilere tahsis edilen ve 38 yatırımcının yatırımını yapacağı kanalizasyon, atık, elektrifikasyon, yol ve doğalgaz çalışmalarını içerdiğini söyleyen Güzeloğlu, “2005 yılından beri müteşebbis heyetin o alandaki kamulaştırmalarının değeri de 9 milyon 770 bin TL’dir. MTOSB devlet kredisi kullanmayan, kendi kaynaklarıyla bu ihaleleri ve yatırımları yapan bir OSB’dir. Kendini yönetme, yatırımlarını gerçekleştirebilme ve kaynak üretme potansiyelini ve zenginliğini göstermektedir. Bu yüzden, ihalelerde olsun, planlamalarda olsun, karar verme süreçlerinde olsun son derece hızlı, efektif ve verimli çalışan bir performans içerisindeyiz. Mersin bütünselliği içerisinde tam bir işbirliği ve güçbirliği bu bağlamda kendini hissettirmektedir” şeklinde konuştu.
İkinci genişleme bölgesinde kanalizasyon hattı olarak 12 bin 320 metre, yağmur suyu hattı olarak 10 bin 760 metre, içme suyu hattı olarak 14 bin 650 metre, doğalgaz hattı olarak 16 bin 600 metre, elektrik hattı olarak da 68 bin 300 metre olmak üzere çalışmaların sürdüğünü kaydeden Güzeloğlu, yaklaşık 15 bin metre küp de yol metrajı harfiyat çalışmasının olduğunu da sözlerine ekledi.
-YATIRIMCILARIN GELMESİ İÇİN KOLAYLAŞTIRICI BÜTÜN AÇILIMLARI YAPIYORUZ-
Yaptıkları toplantılar sonucunda yatımcıların gelmesinde kolaylaştırıcı bütün açılımları yapma kararlarını aldıkları, bu kapsamda da harfiyatının tahattünü aldıklarını ve hafriyat maliyetini kendilerini üstlendiklerini ifade etti. Güzeloğlu, yeni yönetim anlayışının ve bakış açısının bunu gerektirdiğini dile savundu.
-MTOSB HİZMET BİNASI DA DEĞİŞİYOR-
2011 yılı içerisinde MTOSB hizmet binasını da bir sanayi ve üretiminin gerçekleştireceği bir merkez haline getireceklerini ifade eden Güzeloğlu, yerli ve yabancı yatırımcıların birebir görüşüleceği toplantı ofisleri, 50 kişilik bir basın merkezi, yönetim ve müteşebbis heyet toplantı salonları, daimi ve sürekli sergi ortamları ve buna bağlı sunum ortamları ile kendisine ait bir makam odasının da bu projenin içerisinde bulunduğunu kaydetti.
Bunun yanında sosyal projelerinde olduğunu ifade eden Güzeloğlu, kobi destekleri ve Teknopark ölçeğindeki destekler ile yatırımcıları bilgilendirici çalışmaları da başlatacaklarını söyledi. Güzeloğlu, İşadamlarını dönük mesleki yabancı dil kursları, çalışan işçilerimizin çocuklarına dönük sosyal projeler ve başarılı olan çocuklara verilecek eğitim ve yetenek bursları, spor ve kültür organizasyonlarının söz konusu projeler içinde olduğunu belirtti.
Daha sonra gazetecilerin sorularını cevaplayan Vali Güzeloğlu, daha sonra hizmet binasını gezerek, basın mensuplarına binanın yeni dönemde söz konusu merkezlerle beraber nasıl bir görünüme sahip olacağını anlattı.
Daha sonra beraberindekiler ile ikinci genişleme bölgesine geçen Güzeloğlu, sürdürülen alt yapı harfiyat çalışmalarını yerinde inceledi. Daha sonra bölge çevresinde bulunan Bahçeli köyünün kahvesine geçen Güzeloğlu, burada köy muhtarı ve vatandaşlara yeni bölgenin köyün gençlerine yaratacağı iş istihdamını anlattı.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder