Popüler Yayınlar

2 Eylül 2009 Çarşamba

MTB Başkanı Abdullah Özdemir''Mersin Sanayide Yerinde Sayıyor''dedi.

İstanbul Sanayi Odası tarafından yapılan ve artık bir gelenek haline gelen En Büyük 500 Sanayi Kuruluşu Araştırması’nın birincisi önceki haftalarda yayınlanmıştı. Bu araştırmaya göre en büyük 500 sanayi kuruluşu içine Mersin’den sadece 2 firma ( ÇimSA ve Çukurova Makina Sanayi ) girebilmişti. Bize göre bu sonuç son derece düşündürücüdür.
Burada bir hususa dikkat çekmek istiyorum. İstanbul Sanayi Odası’nın yaptığı bu çalışma, firmaların merkezlerinin bulunduğu şehir baz alınarak yapılmıştır.
Bundan dolayı, üretim tesislerinin bir bölümü Mersin’de yer alan 9 firma (Trakya Cam , Paşabahçe Cam , Soda Sanayi, Anadolu Cam , EnerjiSA , Ankara Un , Frito Lay , Mey Alkollü İçkiler ve Toros Tarım ), merkezleri başka şehirde olduğu için Mersin firması olarak kabul edilmemiştir.
Bu firmaların da dahil edilmesi halinde, Mersin’den 2 değil, 11 firmanın ilk 500 içinde yer alacağı iddia edilmektedir. Bu görüşün belli bir haklılık payı olduğuna inanıyorum. Ancak bu firmalardan, üretimlerinin büyük bir bölümünü Mersin’deki tesislerinde yapan Soda Sanayi (Kromsan dahil) ve Toros Tarım dışında kalan firmaların üretimlerinin önemli bir kısmını diğer illerde kurulu tesislerinde yaptıkları unutulmamalıdır.
Bu tartışmada çok önemli bir detayın gözden kaçırıldığını düşünüyorum. Mersin’deki adı geçen sanayi kuruluşlarının sahiplerine baktığımızda, karşımıza ülkemizin büyük sanayi ve finans grupları çıkmaktadır. Oysa, Mersin’in komşusu olan illerdeki büyük sanayi kuruluşlarının yerel sermaye grupları tarafından kurulduğu görülmektedir.
Elbette, Mersin dışından gelen girişimcilerin ilimizde yatırım yapmalarından memnuniyet duyarız. Ancak, bir atasözümüzde ifade edildiği gibi taşıma suyla değirmen dönmez. Bundan dolayı, Mersin sanayisini ayağa kaldırıcak gerçek güç, Mersinli girişimcilerin sanayi yatırımlarına yönelmeleri olacaktır.
Geçen hafta ikinci en büyük 500 sanayi kuruluşu listesi açıklandı. Bu listeye Mersin’den 3 firma ( Memişoğlu, Arbel ve Durum Gıda) girmeyi başardı. Bu firmaların Mersinli girişimciler tarafından kurulan firmalar olması bizim için bir teselli ve umut kaynağı olmuştur. Bu firmaların borsamız üyesi olmaları ve temsilcilerinin yönetim kurulumuzda yer almaları ise bizi ayrıca çok sevindirmiştir.
Birinci ve ikinci büyük 500 kuruluş listelerini bir arada düşündüğmüzde, ülkemizin en büyük 1000 sanayi kuruluşunun listesini elde edebiliriz.
En büyük 1000 sanayi kuruluşu listesine bakarak, Mersin ve komşularını karşılaştırdığımızda karşımıza çarpıcı bir tablo çıkmaktadır.
İSO En Büyük 1000 Sanayi Kuruluşu
İller
1997
( Firma Sayısı)
2008
(Firma Sayısı)
Değişim
( Firma Sayısı)
Adana
17
23
+ 6
Antalya
4
9
+ 5
Gaziantep
17
31
+ 16
Hatay
1
11
+ 10
Kayseri
16
27
+ 11
Konya
9
20
+ 11
Mersin
4
5
+ 1
Kaynak: İstanbul Sanayi Odası
1997 Yılında ilk 1000 sanayi kuruluşu içine Mersin’den 4 firma girerken, 2008 yılında bu sayı sadece 5 olmuştur.
Oysa aradan geçen 12 yıl içinde, Gaziantep 17’den 31’e, Kayseri 16’dan 27’ye, Konya 9’dan 20’ye, Hatay 1’den 11’e, Adana 17’den 23’e, ve Antalya 4’den 9’a yükselmiştir.
Bu tablo çok net biçimde ortaya çıkarmıştır ki; komşu iller sanayi üretim kapasitelerini hızla artırırken, Mersin sanayisi maalesef yerinde saymıştır.
Bu olumsuz durumu düzeltebilmek için, öncelikli olarak Mersinli girişimcilerin yatırım yapmalarının önündeki engellerin tespit edilmesi gerektiğini düşünüyorum.
Daha sonra hep birlikte bu engellerin ortadan kaldırılması için mücadele vermemiz gerekecektir.
Bize göre önemli olan Mersin’in kendi içinden çıkan yatırımcıların kurduğu firmaların güçlenmesi ve sıralamada üst sıralara tırmanmasıdır.
Önümüzdeki dönemde bu hedefe odaklanmalı ve bunu başarmanın yollarını aramalıyız.